Rope skipping: voor jong én oud(er)

Geert Fierens
01 maart 2021

Rope skipping is voor het grote publiek nog een vrij onbekende sport, maar de Hei heeft een heuse en zelfs grote vereniging: JumpXtreme. Sinds 2005 wordt er al in het touwtje gesprongen. Voorzitter Tine Bleeckx en ondervoorzitter Kimberly Jacobs lichten toe.

Ik val meteen met de deur in huis: wat is rope skipping?

Tine: “Eigenlijk kan je dat het beste vergelijken met touwtjespringen, al vind ik dat wat te vaag. Dans en turnen is het zeker niet, ook al behoort rope skipping tot de gymnastiekfederatie. Je kan het individueel doen of in groep, met één touw of twee of zelfs meerdere en met of zonder muziek. Je hebt dus een brede waaier aan mogelijkheden en het is zeker niet zomaar in een koordje springen.”

In 2005 werd JumpXtreme opgericht door Tom Brasseur en Karen Van Loy. hoe belangrijk zijn deze twee personen binnen JumpXtreme?

Tine: Deze twee zijn heel belangrijk voor onze club, JumpXtreme. Zonder de vorige voorzitter Tom en ondervoorzitter Karen was er van rope skipping op de Hei wellicht geen sprake geweest. Zij hebben de club eigenlijk gemaakt tot wat ze nu is.”

JumpXtreme was geboren, had zij ook snel veel leden?

Kimberly: “Tja, in 2005 waren wij nog niet bij de club betrokken. Dat kan ook moeilijk want toen waren we nog heel jong (lacht). Ik ben nu 22 en Tine is 23. Maar Tom vertelde ons dat het vrij snel ging. Er was veel mond-tot-mondreclame en vrienden sloten snel aan. Je zag en ziet nu nog trouwens dat kinderen vaak andere kinderen overtuigen om aan te sluiten.”

Leden

Opvallend: jullie hebben een pak trainers en ook hulptrainers. Gaat het dan zo makkelijk die te vinden?

Kimberly: “Makkelijk is veel gezegd, maar op zich heeft de club daar nooit echt problemen mee gehad. Ik denk dat we ongeveer over een twintigtal trainers en hulptrainers beschikken. De meeste trainers vinden het goed dat ze één uur per week training geven. En op die manier kan je toch een heel aantal geïnteresseerden overtuigen.”

Doen jullie ook mee aan wedstrijden?

Tine: “Daarvoor moet je onze leden verdelen in competitief en recreatief. Onze competitieskippers nemen deel aan Provinciale en Belgische kampioenschappen. Deze wedstijden worden zowel op individueel- als op teamniveau georganiseerd. De recreatieve skippers kunnen deelnemen aan de Recreacups en de Recrea showteams. Tom, de vorige voorzitter, vond het belangrijk dat elke skipper plezier vindt in de sport. We vinden dit een belangrijke waarde die we zeker willen behouden binnen JumpXtreme. Elke skipper moet steeds met een goed gevoel naar huis gaan en een skill bijgeleerd hebben die bij zijn eigen niveau aansluit.”

Tom Brasseur was vele jaren voorzitter. Hij stopte vorig jaar, wie nam het over?

Tine en Kimberly: “Dat zijn wij en we zijn er mee bezig van januari 2020, dus nu exact een jaar geleden. Eigenlijk zijn we erin gerold en stond het in de sterren geschreven. Toen Tom ons vroeg om de club over te nemen hebben we dan ook niet getwijfeld. Tom wilde samen met zijn vrouw Karen meer tijd aan het gezin besteden. We nemen alle beslissingen samen en nu met corona zien we elkaar bijna dagelijks op Zoom.”

Zoom

Tine en Kimberly, wat is momenteel jullie taak binnen JumpXtreme?

“We nemen de organisatie op ons en we zijn we er eigenlijk constant mee bezig. Binnen de club is er ook een ploeg fantastische trainers waarop we steeds kunnen rekenen. Net voor de tweede lockdown werd er door enkele van onze trainers een evenement georganiseerd. Het is mooi om te zien hoe alle trainers en andere helpende handen zich inzetten voor de club.

Jullie hebben een flink aantal leden, hoe zit het met de verdeling jongens/meisjes?

Tine: “We hebben exact 118 leden en het verschil tussen jongens en meisjes is vrij groot. We tellen dit clubjaar 9 jongens, maar dat is een verdriedubbeling tegenover vorig jaar. Toen waren het er maar drie.” Jongens geven toch dat tikkeltje meer als het over kracht gaat. Meisjes zijn dan weer eleganter.

Leden

Er is een verdeling recreatie/competitie, wat is het grote verschil?

Kimberly: “Daar is de verhouding dertien competitief en de rest recreatief. Zij die aan competitie doen trainen tot vier keer per week, voor de recreanten is dat maximaal twee keer per week.”

“Om kwart over vier nemen we onze touw voor tien minuutjes rope skippingplezier?” Leg dat eens uit.

Tine: “Zo staat het inderdaad op de website (lacht). Tijdens de eerste lockdown konden we niet meer trainen. We werkten een online alternatief uit voor onze leden zodat ze toch nog konden blijven rope skippen. Dit clubjaar, dat in september begon, hebben we twee maanden normaal kunnen trainen. Sinds de tweede lockdown trainen de skippers tot twaalf jaar nog fysiek. De groepen boven twaalf jaar springen online. We zijn blij dat we toch nog een alternatief aan onze leden kunnen bieden. Al kunnen we niet wachten om onze skippers terug in de sportzaal training te geven.

Men Spreekt op jullie website over Recreac Cup en Recrea showteams?

Tine: “Recrea Cup en showteams zijn wedstrijden voor recreanten, met ook optredens voor een publiek. En dit is toch iets wat de vorige voorzitter Tom heel belangrijk vond, ieder lid moet het graag doen en moet naar hartenlust kunnen springen. We doen geregeld ook zelf een grote show, afwisselend in Klein Boom te Putte en Zwaneberg in Heist.”

Leden

Is het moeilijk om leden te werven, of zit JumpXtreme in de lift?

Tine: “We zitten nog in de lift. Als je ziet wat een vooruitgang we in die vijftien jaar gemaakt hebben. Oorspronkelijk werd in de turnzaal van de basisschool op de Hei geoefend. Daarna werd uitgeweken naar de Sportschuur op de Hei, en nu zitten we op twee locaties. De Sportschuur en de turnzaal van het Heilig Hart van Maria Instituut in het centrum van Berlaar.”

Wat is jullie persoonlijke motivatie?

Kimberly: “Eén woord goesting en passie. Ik zat in het derde leerjaar toen ik ermee begon en heb dan alles doorlopen: gewoon lid, hulptrainer en trainer. En dan rol je bijna als vanzelf in de taken die we nu hebben. We zijn er eigenlijk alle dagen mee bezig.” Tine: “Rope skipping is na al die jaren echt mijn passie geworden. Ik vind het zeer fijn dat ik deze passie tijdens trainingen mag doorgeven aan jonge skippers. Ik hoop dat zij de rope skippingmicrobe ook te pakken krijgen.”

Het JumpXtreme demoteam geeft optredens voor feestjes. Is daar veel vraag naar?

Kimberly: “Ja toch wel. We hebben al twee keer opgetreden op de kerstmarkt en de avondmarkt in Berlaar. We staan ook soms om jaarmarkten en op schoolfeesten. Daarnaast worden we ook vaak uitgenodigd op te komen optreden bij andere verenigingen. We organiseren ook jaarlijks een clubshow die afwisselend doorgaat in CC Klein Boom in Putte of in CC Zwaneberg in Heist.”

© All rights reserved.

Heikrantje

VZW onder onze kerktoren
Diamantstraat 18
2590 Berlaar
BTW nr: 0752.612.805
IBAN: BE08736073482113

Volg ons