Ping pong: dat is voor jong en oud

Geert Fierens
21 december 2020

Wie op de Hei de woorden ping pong in de mond neemt, denkt bijna onmiddellijk aan voorzitter Eddy Verbeeck. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk (zelfs over honderd jaar zou ik zijn stem nog herkennen, je zou zo een palet kopen en een balletje gaan kloppen).

Jij stond samen met je vrouw Diane en Erwin aan de wieg van de club, in 1989. Wat was de reden waarom jullie de club stichtten?

“Dat was vrij simpel, de KWB had het ons gevraagd. En de trein was vertrokken. De datum herinner ik mij ook nog heel goed. Het was 13 oktober, en ja het was een vrijdag. Het getal 13 heeft mij nooit ongeluk gebracht. Ik woon in nummer 13, mijn grootmoeder heeft jarenlang een hangertje met 13 gedragen. Het heeft ons eigenlijk alleen maar geluk gebracht.”

Hoeveel leden telde de club in de eerste jaren?

“Aanvankelijk waren dat er vijftien, en we hebben ooit 75 leden gehad. Dat was het maximum. Nu zitten we op 65, het verschil wordt vooral bij de jeugd gemaakt. Heel wat clubs in ons verbond hebben trouwens geen jeugd. Wij hebben nu één jeugdploeg. De grote concurrent is voetbal. De Rode Duivels zouden het wat minder goed moeten doen (lacht).”

jeugdreeks van TTC

Begin jaren negentig startten de eerste ploegen in de seniorencompetitie van het KKSFB.

“We zijn gestart met twee senioresploegen, dat was in achtste en negende afdeling. Je moet uiteraard ergens beginnen en dat is onderaan de ladder. Probleem van het begin was ook dat er heel weinig spelers van ons een klassement hadden. Ik speelde mee en had een klassement, maar ik was toen eigenlijk de enige. Nu zijn die rollen helemaal omgedraaid. In onze club is er nog slechts één speler zonder klassement en met onze sterkste ploeg spelen we nu toch al een tiental jaar in de eerste afdeling, dat is de op één na hoogste reeks.”

Eind jaren negentig al vier ploegen seniores in competitie en een eerste jeugdploeg. Ging het ledenaantal dan zo snel de hoogte in?

“Ja, dat groeide snel. Maar vraag me niet hoe dat eigenlijk kwam, het was vooral de mond-tot-mond reclame die het deed. In een korte tijd groeiden we en dat was natuurlijk een stimulans om ons hard te blijven inspannen.”

Zijn er ook dames die tafeltennissen bij jullie?

“Die zijn er altijd geweest maar dat is niet gemakkelijk. Ze zijn sterk in de minderheid, momenteel hebben we twee meisjes bij de jeugd. Maar het gebeurt wel dat wij bijvoorbeeld met één van onze senioresploegen tegen een dames- ploeg spelen. Ik denk aan Bevel, daar zijn drie dames die een ploeg vormen. Om een match te spelen moét je met drie zijn.”

ping pongploeg

In Berlaar heb je TTK Dylan Berlaar, is dat concurrentie?

“Helemaal niet. Die club is totaal anders in zijn aanpak, daar staat het competitieve voorop. Wij spelen recreatief. Dat is niet te vergelijken. Al heb ik wel negen jaar bij TTK Berlaar gespeeld, én graag gespeeld. Daarna ben ik naar TTC Heikant gekomen. Ik speel trouwens nog altijd competitie. Ik doe het nog zolang ik kan, ik hoop dus nog vele jaren.”

Wie TTC Heikant zegt, denkt ook aan de Night of the Sixties. Met Eddy in de hoofdrol.

“Dat is voor onze club altijd heel belangrijk geweest, op alle vlakken. Naambekendheid, het financiële aspect. Dit jaar hebben we onze laatste Night gegeven want de DJ’s Mario Huygelberghs en ikzelf stoppen ermee. Door corona zal er in februari 2021 geen evenement zijn. Het loopt zeker verder maar dan met een nieuwe DJ en in een ander kleedje. Ook de naam wordt anders, het zal voortaan Night of the Golden Oldies heten. Muziek en tafeltennis, het was een groot stuk van mijn leven.”

De club vierde vorig seizoen zijn 30-jarige bestaan, hoe kijk je terug op die periode?

“Als de beste periode uit mijn leven, ik heb er veel tijd ingestoken en ik moet mijn vrouw Diane daar ook bij betrekken. Zonder haar steun had ik dit nooit gekund. Maar voor mij moest TTC Heikant ook een gezellige club zijn, waar iedereen aan zijn trekken kwam. En we hebben samen mooie momenten beleefd. Ook buiten de Sportschuur, ik denk aan onze befaamde weekends. Ik zie ons nog zitten in de Ardennen in Rendeux aan een lange tafel met een wit hemd en een ‘plastron’. Die avonden begonnen altijd gastronomisch, maar hoe ze eindigden (lacht)! Echt plezant was dat.”

Ping pong in feeststemming

Je bent 31 jaar voorzitter, is dat niet wat (te) lang?

“Ja, dat is waar. De club heeft nog nooit een andere voorzitter gekend. Al vind ik wel dat het iemand van binnen de club moet zijn die me opvolgt, en dat zal ook wel gebeuren. Als ik eens een visje gooi dan slaan ze wel eens op mijn rug met de woorden, doe nog maar wat verder. Want ik wil het graag overdragen, maar dan op het geschikte moment. Weet je wat ik heel erg zou vinden, dat als ik geen voorzitter meer zou zijn en ik zou het moeten meemaken dat het niet goed gaat met de club. Dat overleef ik niet, dat zou heel héél erg zijn.”

Stel dat ik binnen tien jaar nog eens terugkom, wat hoop jij dan over TTC Heikant te zeggen?

“De moeilijkste vraag heb je voor het laatste gehouden (lacht). Over tien jaar zal ik geen voorzitter meer zijn, schrijf dat al maar op. Ik speel nu nog altijd mee, wellicht zal dat over tien jaar ook niet meer het geval zijn. Wat ik zou wensen? Dat we sportief toch een deftig niveau blijven halen, misschien nog iets beter dan nu. En als ik dan kom kijken dat ik kan genieten van alle positieve dingen rondom mij. Een goeie geest in de Sportschuur, veel leden en dat samenhorigheidsgevoel dat ons als Heikanters altijd sterk heeft gemaakt.”

Als laatste, heb je nog een mooi verhaal?

“Ja, die van de pannenkoeken. Weet je, op Paaszaterdag is het elk jaar clubkampioenschap van de jeugd. We bakken die dag ook pannenkoeken, voor 2.50 euro mag je er zoveel eten als je wil. Maar dat succes is eigenlijk boven onze kop gestegen en vooral onze handen (lacht). De laatste edities gebruikten we 16 kg bloem, we hebben dat uitgerekend. Dat zijn ongeveer 1000 pannenkoeken op een namiddag. Op den duur kan je geen pannenkoek meer zien, ook niet met siroop (lacht).”

© All rights reserved.

Heikrantje

VZW onder onze kerktoren
Diamantstraat 18
2590 Berlaar
BTW nr: 0752.612.805
IBAN: BE08736073482113

Volg ons