Kubben is een heerlijke sport

Geert Fierens
02 november 2020

Wie op Heikant aan kubben wil doen moet in Café Den Hoek zijn, niet dat er daar in een zaaltje aan kubben wordt gedaan. Maar in Den Hoek komen de Heikantse kubbers bij mekaar. Eén van hen is Stijn Vets.

Leg de sport eens uit voor het brede publiek?

“Je hebt kegels, houten blokken of kubbs en je hebt werpstokken. Je moet met de stokken de blokken dus omver gooien. En je hebt een Koning, als die wordt neergelegd is het spel gedaan. Het is een typische buitensport, meestal wordt er op gras gespeeld. Een veld is acht meter bij vijf meter.”

Hoeveel teams hebben hun lokaal in Den Hoek?

“Dat zijn er drie. Je hebt Café Den Hoek, dat is onze eerste ploeg. Dan heb je Café Den Hoek Happy Hoekers onze tweede ploeg. En je hebt ook nog De Boerkes. Of het moeilijk was om spelers te ronselen voor onze twee ploegen? Neen, dat is spontaan gegroeid. En ook de Boerkes beschikken over een volwaardige ploeg. Je hebt drie tot zes spelers per ploeg.”

Hoe competitief is deze sport?

“Het is in de eerste plaats voor de leute en het plezier dat we het doen, maar als je speelt dan wil je winnen. Dat is duidelijk. Het leukste aan kubben is eigenlijk de sfeer, als je deelneemt aan een tornooi dan is de omgang heel gemoedelijk. De tegenpartij gunt je de winst wel. En je valt heus niet van je stoel van het verschieten als je een prijs wint, de beste ploeg krijgt een trofee en de spelers bijvoorbeeld een gevulde korf met fruit of andere dingen in natura. Geen grootse dingen dus.”

Met welke sport kan je kubben vergelijken?

Stijn denkt heel lang na. Goh, ik zou het eigenlijk niet weten. Als ik er dan toch een sport moet uitkiezen dan zou ik aan schaken denken. Want bij het kubben heb je ook een tactisch plan. Onderschat dat niet.”

Waarom is kubben in deze streek zo populair?

“Dat heeft te maken met enkele clubs uit Heist-op-den-Berg. Die stapelden in een aantal jaren de Belgische titels op. En ploegen met soms toch wel originele namen. Das Kubb en OHC, twee teams uit Heist. Maar ook Ne Kubb Beton uit Itegem speelde ooit de finale van het Belgisch kampioenschap. Dat zijn eigenlijk de trekkers geweest van deze mooie sport in onze omgeving.”

Kubben

Wordt er ook getraind?

“Zeker. Na dit gesprek hebben we nog een oefensessie van drie uur. We trainen op een privaat terrein. We deden onlangs ook mee aan een tornooi in het West-Vlaamse Gullegem. We zitten niet stil, hé. En elke maandagnamiddag kan je bij de KWB achter de parochiezaal ook terecht om te kubben. Aan kubben geen gebrek op de Hei.”

Wat was de impact van Corona op jullie sport?

“Dat heeft er zwaar ingehakt. Een seizoen loopt van maart tot oktober, dan moet ik er geen tekening bij maken. We hebben niet kunnen kubben in een tornooi of spelen voor de Kovera League.”

Kovera League, leg dat eens uit?

“Je kan je als ploeg laten registreren en je speelt dan een tiental tornooien. Wie dan de beste is wint de Kovera Kubb League. Als je dat wint dan kan je echt wel iets. Vorig jaar was Café Den Hoek achtste van 32 ploegen. De League werd in 2016 opgericht om een onderscheid te maken tussen de recreatieve spelers en de meer competitief gerichte.”

Voor meer info www.kubbfederatie.be.

 

© All rights reserved.

Heikrantje

VZW onder onze kerktoren
Diamantstraat 18
2590 Berlaar
BTW nr: 0752.612.805
IBAN: BE08736073482113

Volg ons